************ QUI AURAIT SOUVENIR D'UN MAGASIN MAMPEZA A COQUILHATVILLE ? IL ETAIT TENU PAR UNE FAMILLE PORTUGAISE ! PRENDRE CONTACT AVEC LA WEBMASTER. EMAIL : tvcn156753@tvcablenet.be MERCI. ************ QUI AURAIT CONNU DANS LA PROVINCE DE L'EQUATEUR , FIN DES ANNEES 1940 ET JUSQUE 1960, DENIS GOUVRIER, AGRONOME. IL AURAIT TRAVAILLE PRINCIPALEMENT A MONKOTO, BOENDE ET PEUT-ETRE DANS LA REGION DE COQUILHATVILLE. PRENDRE CONTACT AVEC LA WEBMASTER. EMAIL : tvcn156753@tvcablenet.be. MERCI. ************

vendredi 13 juillet 2012

Fabelachtig Afrika

is een boek geschreven door Piet Korse mhm:
p.korse@jozefmhm.nl

Espérons que le Père Korse traduise son livre en français pour tous ses amis francophones.

Ook Afrika kent verhalen over redders in tijden van hongersnood, wanneer monsters hele dorpen dreigen uit te moorden, wanneer wilde dieren mensen verslinden en ook gewoon verhalen van hoe mensen hun geschillen oplossen of hoe de een de ander te slim af is. Afrikanen, zo tonen hun verhalen, stonden vroeger in een magische verbinding met dieren, vogels, insecten, bomen en rotsen. 
Die mensen waren in een symbiose met de natuur waar wij alleen maar van kunnen dromen. Ik wil u deelgenoot laten zijn van hun dromen, van hun helden, van hun moed en van hun hoop op een betere toekomst. 

Diezelfde verhalen geven de huidige Afrikaan moed om niet te versagen, ook al is het leven zwaar ten gevolge van ziektes, burgeroorlogen, corruptie, armoede, hoogoplopende ruzies, machtsstrijd met moord en doodslag, roofpartijen en verkrachtingen. De Afrikaanse verhalen blijven belangrijk voor de hele mensheid, ook voor ons hier in het Westen. 



De dierenfabels gaan niet over dieren alleen. Zij vertellen over interacties tussen mensen, over onze stomme fouten, over onze verkeerde prioriteiten, over onze woede, over afgunst, bedrog, leugens, diefstal, verslavingen en jalousie, over guitenstreken waarin de langzame schildpad, de dwergantilope of de kwetsbare haas ieder te slim af is, over verhalen dus waarin wie niet sterk is slim moet zijn. 

Machthebbers worden vaak op de korrel genomen omdat het bezitten van macht voor hen belangrijker is dan de macht uitoefenen ten dienste van de gemeenschap. De fabels verpakken de voor ons soms bittere pil in een dierenverhaal alsof wij er niets mee te maken hebben, alsof het slechts over dieren gaat. Maar het gaat over jou en mij, over al onze rare streken en wilde haren. Het gaat ook over onze goede eigenschappen, over het betonen van liefde, genegenheid, gastvrijheid en vriendschap, over heldenmoed, over het opkomen voor het gezin of de hele stam. Het gaat soms zelfs over de strijd op leven en dood. 

Er zijn al veel boekjes in Nederland uitgegeven met Afrikaanse verhalen. In Fabelachtig Afrika wordt elk van de zeventig verhalen toegelicht met o.a. spreekwoorden uit de betreffende streek, zodat u van binnen uit een blik kunt werpen op de betekenis van het verhaal voor de Afrikaan en ook voor ons. 

De vormgeving van de kaft en het printwerk is verzorgd door Copy Kronenburg. 
297 x 210 mm 
A4 boek 
148 pagina's
Prijs : € 20.- + verzendkosten

2 commentaires:

  1. Dommage que le livre ne soit pas traduit en français!...

    RépondreSupprimer
  2. Oui dommage ! Le Père Korse va certainement lire notre commentaire et éditer une traduction française.

    RépondreSupprimer